Bevægelsespædagogik

Hvad er bevægelsespædagogik?

Bevægelsespædagogik tager udgangspunkt i at det er dig der bedst selv kan mærke når det er ”rigtigt” og når du har det godt. Som bevægelsespædagog hjælper jeg dig med at finde frem til at få det så godt som muligt. Det kan være alt lige fra et ønske om at finde den rigtige træningsøvelse for at styrke mavemusklerne, til at lære at spænde af og finde gode hvilestillinger.

Hvorfor bevægelsespædagogik?

For at få det bedre!
Fordi vores kroppe hele tiden giver os små signaler om dens tilstand. Ved at øge kropsbevidstheden, f.eks. gennem massage, bevægelse, træning og afspænding, bliver du bedre til at mærke om du er træt, stresset, anspændt, rastløs eller glad, energisk, fri eller afslappet. Min erfaring er at når man lytter til kroppens signaler, og anerkender dem, får man meget mere energi og overskud – og mere glæde.

Hvad er kropsbevidsthed?

Jeg synes begrebet kropsbevidsthed kan være lidt diffust, og vil derfor uddybe begrebet.

Kropsbevidsthed defineres her som det enkelte menneskes bevidsthed om egen krop. En bevidsthed om kroppens funktion, dens tilstand, behov og muligheder. Denne bevidsthed bygger på en bevidst registrering af sanseindtryk fra kroppen og kendskab til kroppens måde at fungere på.

Kropsbevidsthed omfatter bl.a. følgende forhold:

  • Basale fysiologiske behov som sult og træthed
  • Kropslige tilstande f.eks. muskulære spændingstilstande, smerte eller velvære
  • Fysiologiske reaktioner på følelsesmæssige tilstande som hjertebanken, svedige hænder mv.
  • Kroppens funktion f.eks. viden om åndedræt, kredsløb og fordøjelse
  • Kropslige muligheder og viden om kropslig kapacitet, holdning, vaner mm.
  • Ens fysiske og psykiske grænser

Det er vigtigt at holde fast i at vi alle er forskellige. Kroppen indeholder og udtrykker, hvem vi er og hvem vi har været. Derfor er den måde vi mærker vores sult, reagerer ved nervøsitet eller hvor vores grænser går også forskellig. Kropsbevidsthed handler ikke om at skulle ensrette så vi mærker det samme, underforstået ”det rigtige”, men om at mærke sig selv. At lære sig selv at kende.