Er det rigtigt at man får mere energi af at træne?
Du får mere energi af at træne.
Gør du ikk´?
Den sætning har du nok hørt, og måske også selv sagt, mange gange. Men er det rigtigt?
Ja
Nogle gange
Ved nogle former for træning
Det er nødvendigt at skelne mellem træning der opbygger energi og træning der forbruger energi.
Ret beset forbruger alle træningsformer energi.
Det gør al bevægelse. Vi ved det godt.
Skal vi tabe os, skal vi bruge mere energi end vi indtager. Kort fortalt.
Men energi er mere end blot kalorier og taljemål. Energi er også dét der gør, at du kan have en god hverdag. Energi til dit arbejde, dine børn, dine veninder, din kæreste, din hobby.
Energi til liv, lyst og glæde.
Så du skal finde ud af med dig selv om du vil brænde energi af, eller bygge energi op.
Der træningsformer der efterlader dig udmattet. Og der er træningsformer der efterlader dig…..træt nuvel, men også stærkere, smidigere og med mere energi.
Jeg kender begge former ret godt. Den første fra mine yngre dage da jeg pressede mig selv benhårdt hver gang jeg trænede, og gik hjem fuldstændig mast. Og desværre også ofte ret utilfreds – for det var aldrig godt nok. Jeg havde overforbrugt min energi, og træningseffekten udeblev. Jeg blev ikke stærkere og smidigere.
Jeg havde mest af alt bare trænet min samvittighed.
Den anden træningsform bygger energi op. Den gør dig stærkere, smidigere, mere klar i hovedet og mere balanceret – fysisk såvel som psykisk. Den slags træning findes i forskellige variationer.
En af dem er den form jeg selv underviser i. En blanding af Pilates, yogastræk, Gotvedbevægelse og afspænding. Alt sammen ud fra devisen at bygge energi op.
Så når du vælger træningsform, så prøv dig frem. Du må gerne være udfordret undervejs, komme træt hjem og være muskeløm i et par dage efter (særligt hvis det er længe siden du har lavet noget). Men mærk også efter at det på sigt er noget du har lyst til og får det bedre af, både fysisk og mentalt. De fleste af os kan godt mærke hvad der er opbyggende for kroppen – også selvom det kan være hårdt og energikrævende i starten – hvis vi rent faktisk mærker, og ikke kun lader os styre af, hvad vi tænker os frem til at vi bør.